Vochtplekken op muur: oorzaken en oplossingen

Wat zijn vochtplekken op muren?  

Vochtplekken op muren zijn stille verwoesters én een signaal dat je kampt met een vochtprobleem. In eerste instantie kan het heel onschuldig beginnen, maar je weet wat ze zeggen: stille waters hebben diepe gronden. En dat is met vochtplekken op muren niet anders. Ze kunnen bovendien overal in huis voorkomen. Zodra vocht zich in de muren werkt, uit het zich vaak in bruine plekken op de muur. Het is geen fraai zicht.  

Vochtplekken zijn verkleuringen op je muur, plafond of zelfs je vloer. Ze kunnen net niet alle kleuren van de regenboog aannemen. Meestal behouden ze zich tot geel, bruin en groen.

Gratis expertise

Wat is de oorzaak van vochtplekken op de muur?  

Vochtplekken op je muur komen niet uit het niets. Achter iedere vochtplek op de muur schuilt een vochtprobleem. Van lekkende leidingen, opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht… de oorzaken kunnen behoorlijk uiteenlopend zijn.  

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vochtplekken op muren:

Opstijgend vocht veroorzaakt vochtplekken op de muur

Opstijgend vocht

Wanneer je muren kampen met opstijgend vocht nemen je muren op het gelijkvloers grondwater op. Na verloop van tijd kan dit zich vertalen in vochtplekken op muren.

Meer over opstijgend vocht
Waterdruppels op het raam

Condensatievocht

Condensatie kan zowel plaatsvinden op de ramen als op de muren. Wanneer deze lang vochtig blijven kunnen muren donkere verkleuringen vertonen. 

Meer over condensatievocht
Doorslaand vocht kan zorgen voor vochtvlekken

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht uit zich in eerste plaats op de gevel, maar ook binnenshuis kunnen vochtplekken zich manifesteren op de muur.

Meer over doorslaand vocht
Een lek kan vochtplekken op je muur veroorzaken

Lekkage

Een lek in een leiding kan zich een hele tijd onopgemerkt uitleven, met vaak vervelende vochtplekken op je muren tot gevolg. 

Contacteer Aquadetect


 

Hoe bestrijd je vochtplekken op je muur?  

Voordat je vochtplekken op je muur herstelt, is het essentieel om eerst het onderliggende probleem aan te pakken. Het negeren van de oorzaak van de vochtproblemen is als dweilen met de kraan open: hoe hard je ook werkt om de symptomen te behandelen, de bron van het probleem blijft bestaan ​​en zal uiteindelijk leiden tot voortdurende schade aan je muur en interieur. Dit is niet alleen een verspilling van tijd en geld, maar kan ook leiden tot langdurige structurele schade aan je huis. Daarom is het cruciaal om eerst de oorzaak van het vochtprobleem vast te stellen en aan te pakken voordat je begint met herstelwerkzaamheden aan de vochtplekken op de muur. Alleen door de onderliggende oorzaak te behandelen, kun je duurzame oplossingen implementeren en de integriteit van je huis op de lange termijn behouden.

een luchtbehandeling van Murprotec

Luchtbehandeling

Een luchtbehandelingssysteem kan het vocht in de binnenlucht neutraliseren waardoor het zich niet meer op je muren zet.  

Bij Murprotec ontwikkelden we 3 systemen: CTA 270, CTA 500 en XTRair.

Meer over luchtbehandeling
Iemand injecteert een muur

Muren injecteren

Door je muren te injecteren tegen opstijgend vocht voorzie je je muren van een waterafstotende emulsie dat steenhard wordt zodra het in aanraking komt met vocht. Zo kunnen je muren vocht niet langer opnemen.

Meer over muren injecteren
Een gevel wordt geïmpregneerd

Gevel impregneren

Je buitenmuren beschermen tegen vocht en vuil kan door je gevel te impregneren. Dit doen we met een speciale vochtwerende coating. Jij behoudt het karakter van je gevel én je buitenmuren zijn beschermt tegen vocht.

Meer over je gevel impregneren

Na de behandeling van het onderliggende probleem, kan je de vochtplekken op je muur beginnen herstellen. Verwijder daarom eerst het beschadigd materiaal zoals loshangend behangpapier, verf en pleisterwerk.

Laat de structurele schade aan je woning herstellen alvorens de muur opnieuw af te werken. Het overschilderen van vochtplekken heeft weinig zin wanneer je het onderliggende probleem nog niet hebt aangepakt. Doe dit dus zeker eerst. Kies bij voorkeur een vochtwerende verf, zeker in ruimtes die van nature vochtgevoeliger zijn, zoals bijvoorbeeld de slaap- of badkamer.

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Of bel gratis 0800 14 607

Vermijd vochtplekken op de muur als gevolg van vocht

  • Tot 30 jaar garantie  

  • Meer dan 70 jaar ervaring  

  • Geen onverwachte kosten 

  • Persoonlijke service  

Hoe gaan we te werk?

Het ontdekken van vochtplekken op je muur is een duidelijke indicator van een onderliggend vochtprobleem. Met onze gratis expertise staan we klaar om de oorzaak van dit probleem te identificeren en een effectief behandelplan op maat op te stellen. Onze deskundige teamleden komen persoonlijk bij je thuis om het probleem grondig te analyseren, zodat we de beste oplossing kunnen bieden voor jouw specifieke situatie. 

  1. Vraag online een gratis expertise aan

  2. We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

  3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem

  4. Je krijgt meteen een oplossing op maat

Soorten vochtplekken

Vochtplekken op je muur kunnen verschillende vormen aannemen zoals verse en oude vochtplekken.

  • Verse vochtplekken

“Verse” vochtplekken zijn relatief recent ontstaan en worden vaak gekenmerkt door een kleurverschil tussen de vochtplek en het droge deel van de muur. Vaak zijn deze verse vochtplekken veroorzaakt door een lek in een leiding.

  • Oude vochtplekken

Langdurige vochtproblemen resulteren in “oude” vochtplekken. De vochtbron is dus al een hele tijd aanwezig. Deze “oude” vochtplekken op de muur kunnen verschillende vormen aannemen zoals kleine bruine vlekken of vlekken met een witachtig poeder.

Waar vind je vaak vochtplekken?  

Waar zich een vochtprobleem voordoet, kunnen vochtplekken ontstaan. Vochtplekken kunnen dus overal in huis voorkomen: je woonkamer, keuken, badkamer, toilet, slaapkamer, kelder, waskamer, berging, enz.  

Vochtplekken op muren  

We maken een onderscheid tussen twee plaatsen: vochtplekken op grondniveau en vochtplekken elders op de muur.  

Vochtplekken laag bij de grond wijzen vaak op opstijgend vocht of een lekkage. Hoger op de muur ontstaan vochtplekken vaak door condens of doorslaand vocht. Neem een vochtexpert onder de arm om een correcte vochtdiagnose te stellen en de geschiktste behandeling te bepalen.

Gratis expertise
Vochtplek op het plafond

Vochtplekken op het plafond

Niet enkel je muren zijn gevoelig aan vocht, ook het plafond kan vochtplekken vertonen. De oorzaak kan heel uiteenlopend zijn: doorslaand vocht, condensatievocht, een beschadigd dak, een gescheurde dakgoot of een lek in één van de leidingen.

Meer over vocht op het plafond

Vochtplekken op je muur pak je het best direct aan  

Vochtplekken op je muur zijn niet alleen een esthetische ramp, maar vormen ook een aanzienlijk risico op schimmelvorming. Wanneer muren continu vochtig blijven, creëren ze de ideale omstandigheden voor schimmel om te groeien. Het is niet alleen lelijk, maar kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien blijft de luchtkwaliteit binnenshuis niet onaangetast.  

Vochtige muren zorgen voor een verhoogde luchtvochtigheid, wat de algehele kwaliteit van de binnenlucht negatief beïnvloedt en kan leiden tot ademhalingsproblemen en allergieën.  

Gelukkig zijn er diverse oplossingen beschikbaar om jouw vochtprobleem aan te pakken. Van verbeterde luchtcirculatie tot professionele vochtbestrijdingen, er zijn stappen die je kunt nemen om je muren te beschermen en de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Met de juiste aanpak kun je niet alleen de vochtplekken verwijderen, maar ook de onderliggende oorzaken van het vochtprobleem oplossen, waardoor je een gezonde en aangename leefomgeving creëert. 

Last van vochtplekken op muren? Vertrouw op Murprotec.

Gratis expertise

Zo gaan we bij Murprotec te werk

Icoon klembord (geel)
1

Gratis expertise

Onze experten komen bij je langs om de nodige vochtmetingen uit te voeren en het probleem grondig te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Op basis van onze bevindingen bepalen onze vochtexperten welke vochtbehandeling het probleem definitief zal oplossen. 

Icoon werfleider (geel)
3

Definitieve vochtbehandeling

Onze experten komen op de afgesproken datum bij je langs om het vocht definitief aan te pakken.

Icoon checklist (geel)
4

Controle na de werken

Na de werkzaamheden komen we nog eens langs om te controleren of alles goed verlopen is.

Kan je vochtplekken zelf verwijderen?  

Je kan je muur of het plafond herstellen door de beschadigingen weg te halen, eventuele schimmels schoon te maken en vervolgens de muur opnieuw herstellen door middel van plamuursel. Uit het oog, uit het hart? Niet bij een vochtprobleem. Je muur of plafond ziet er dan wel zo goed als nieuw uit, in werkelijkheid gaat het vochtprobleem nog steeds in alle hevigheid tekeer. Vochtplekken kunnen daardoor terugkeren.  

Pak daarom ook altijd het onderliggende vochtprobleem aan. Schakel een vochtexpert in om de oorzaak van het vocht te bepalen. Wij bieden een gratis expertise aan. Concreet betekent het dat we gratis bij je thuis langskomen om het vochtprobleem grondig te onderzoeken. We doen de nodige vaststellingen aan de hand van metingen en testen om het exacte probleem te definiëren. Vervolgens gaan we meteen met jou door de mogelijke oplossingen en de daaraan verbonden kosten.

Gratis expertise

Meer interessante artikels voor jou

Als je meer wil weten over vochtplekken of andere gevolgen van vocht of hoe je deze kan bestrijden? Dan zijn deze artikels zeker iets voor jou.

Last van vochtplekken op de muur?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading