Heb jij last van condensatievocht?

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht is een verschijnsel uit de fysica waarbij gas overgaat naar z’n vloeibare vorm. Het is een natuurlijk proces dat voorkomt in iedere woning. Soms zonder al te veel gevolgen, maar vaak wijst het echter op een groter vochtprobleem. Hou het daarom altijd goed in de gaten.

We werken condensatievocht zelf in de hand met allerhande huishoudelijke activiteiten zoals koken, douchen en wassen. Die taken zorgen voor extra waterdamp in huis. Wanneer warme waterdamp geen uitweg vindt en in contact komt met een kouder oppervlak, dan vindt er een condensatiereactie plaats. De warme, vochtige lucht koelt snel af en zo ontstaan er waterdruppels. We herkennen het regelmatig aan beslagen ramen of spiegels.

Woonkamer voor een behandeling tegen condensatievocht Woonkamer na een behandeling tegen condensatievocht

Voor

Na

Vaak zijn het oudere woningen die te maken krijgen met condensatievocht, maar ook nieuwbouwwoningen ontspringen de dans niet. Door de jaren heen zijn de isolatienormen enorm verstrengd. De betere isolatie heeft uiteraard z’n voordelen, maar de medaille heeft ook een keerzijde. Het kan condensatievocht in de hand werken. Door goede isolatie vindt vochtige lucht moeilijker een uitweg.

Voldoende verluchting en luchtcirculatie kan voorkomen dat je huis vroeg of laat te maken krijgt met condensatievocht.

We beantwoorden de belangrijkste vragen over condensatievocht:


 
Condensatievocht op het raam

Hoe kan je condensatievocht herkennen?

Condensatievocht kan een onzichtbare dreiging vormen voor je huis. Het herkennen van condensatievocht is cruciaal om mogelijke schade aan je huis te voorkomen. Blijft waterdamp lang hangen of verdwijnt het zelfs nooit? Dan speelt een groter vochtprobleem.

Deze signalen wijzen op condensatievocht:

 • Druppels op de binnenkant van je ruiten
 • Druppels op de muren
 • Schimmel in de hoek van de kamer
 • Schimmel op het plafond
 • Schimmel rondom de raamkozijnen
 • Muffe geur
 • Klamme lucht
 • Opvallend hoge energiekosten

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Of bel gratis 0800 14 607

Geef condensatievocht geen kans!

 • Gecertificeerd luchtbehandelingssysteem
 • Al 70 jaar ervaring
 • Geen onverwachte kosten
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

Geen vochtbehandeling is compleet zonder een grondige analyse. Onze Murprotec Pro’s staan ​​klaar om kosteloos bij je langs te komen en het vochtprobleem te onderzoeken, zodat we de exacte oorzaak kunnen achterhalen.

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. We leggen zo snel mogelijk telefonisch een afspraak vast 

 3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat

Wat is de oorzaak van condensatievocht?

Als condensatievocht zich opstapelt in je huis, dan komt dat meestal door een gebrekkige ventilatie. Maar ook onvoldoende verwarmen, te weinig – of te veel! – isoleren en bepaalde vochtabsorberende materialen werken condensatieproblemen in de hand.

 • Onvoldoende ventilatie 

Wanneer waterdamp niet weg kan, blijven je muren vochtig met dikwijls vochtplekken en schimmels tot gevolg. Jouw huis heeft nood aan een systeem waarbij de nodige luchtcirculatie gegarandeerd wordt. Iedere kamer in huis kan geplaagd worden door condens. Naast de badkamer en keuken, kan condensatie ook in je woonkamer, slaapkamer of kelder een probleem vormen.  

Door je huis voldoende te verluchten houd je het zuurstofgehalte in huis op peil en verminder je de kans op een CO-vergiftiging. Onvoldoende zuurstof in de lucht kan je bijvoorbeeld herkennen aan hoofdpijn en concentratieproblemen.

 • Gebrekkige isolatie 

In een slecht geïsoleerd huis kunnen de muren en ruiten koud of vochtig blijven aanvoelen. Zeker tijdens de koude wintermaanden is het extra uitkijken zodat het temperatuurverschil geen aanleiding vormt voor condens. Het vocht in de lucht kan sneller condenseren op slecht geïsoleerde oppervlakken en koudebruggen. 

Isolatie is een mes dat langs twee kanten snijdt. Zo veroorzaakt slechte ventilatie condensatievocht, maar ook een té goed geïsoleerd huis kan condensatie veroorzaken. Een goed geïsoleerd huis vraagt om extra ventilatie.

 • Onvoldoende verwarming 

Een gebrek aan verwarming vormt een voedingsbodem voor schimmels en vochtplekken op de muren. Als de verwarming niet hoog genoeg staat of helemaal uitstaat, kan de waterdamp niet verdampen. Vocht krijgt zo de kans te blijven hangen en zich te manifesteren in je muren of op je ramen.

Houd daarom de binnentemperatuur zo stabiel mogelijk. Zeker tijdens de koude wintermaanden kan dit een groot verschil maken in de strijd tegen condensatievocht. Hoe minder schommelingen, hoe minder vocht de kans krijgt zich te verder te ontwikkelen.

 • Vochtabsorberende materialen 

Sommige bouwmaterialen nemen meer vocht op dan andere, daar kan je niet omheen. Denk maar aan behang, pleisterwerk, bakstenen… Dergelijke materialen zullen vocht veel sneller ophouden dan andere. Gebruik je deze materialen in de badkamer, de keuken of de wasplaats? Dan stel je vochtgevoelige materialen bloot aan condens.

Waar komt condensatievocht voor?

Condensatievocht komt op verschillende plekken in huis voor. Vooral waar warme, vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken. Het zijn vooral ramen, raamkozijnen en muren die gevoelig zijn voor condens.

Daarnaast zijn er ook ruimtes waar condens vaker voorkomt dan in andere. Denk maar aan de keuken, kelder, badkamer of waskamer.

Waarom is het belangrijk condensatievocht aan te pakken?

Condensatievocht lijkt op het eerste zicht onschuldig, maar laat je niet om de tuin leiden. Wanneer condensatie een permanent probleem is, houdt het je muren, ramen en de lucht langdurig vochtig. Dat is niet alleen slecht voor de structuur van je huis, ook je gezondheid loopt gevaar. Want condensatievocht zet de deur op een kier voor vochtplekken en schimmelvorming. Zo maakt vocht je huis stelselmatig ongezonder.

Condensatie beïnvloedt ook je portefeuille. Want een vochtige kamer verwarmen kost heel wat energie en dat vertaalt zich in een hogere energiefactuur.

Kortom… allemaal gevolgen die we liever vermijden.

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon lucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Hoe kan je condensatievocht oplossen?

Wanneer condensatievocht zich ontwikkeld tot een effectief probleem, kan je het vergelijken met een chronische ziekte. Gelukkig bestaan er tegen condens oplossingen. Om condensatievocht te bestrijden moet je de vochtige lucht uit je huis krijgen. Regelmatig een raam open zetten kan helpen, maar je moet er ook mee opletten. Soms kan overmatig verluchten het probleem juist erger maken. De impact van ventileren hangt af van de specifieke kenmerken van je huis en zelfs externe factoren zoals het weer.

Een luchtbehandelingssysteem van Murprotec kan de oplossing bieden. Het zorgt immers voor een kleine overdruk waardoor de luchtcirculatie in de ruimte verzekerd is. Binnenlucht wordt afgevoerd en buitenlucht wordt naar binnen gebracht. Het helpt bij het reguleren van de vochtigheidsniveaus en het verminderen van vochtproblemen.

Meer over een luchtbehandeling

Een Murprotec luchtbehandelingssysteem

Zo maken we je huis condensvrij

Benieuwd hoe wij bij Murprotec een vochtprobleem aanpakken? We werken in 3 stappen om een blijvend resultaat te garanderen.

Icoon klembord (geel)
1

Gratis expertise

Onze vochtexpert komt volledig gratis bij je langs om de oorzaak van het vochtprobleem te bepalen.  

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Onze expert bepaalt op basis van de analyse de meest geschikte vochtbehandeling en bespreekt de opties samen met jou.   

Icoon werfleider (geel)
3

Definitieve vochtbehandeling

We plannen alles tot in de puntjes in zodat onze experten op de afgesproken datum aan de slag kunnen.

Murprotec staat voor grondigheid, kwaliteit en de definitieve bestrijding van je vochtprobleem. Vraag maar aan onze klanten.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren

Wil je meer weten over condensatievocht of de behandeling ervan? Dan vind je deze artikels waarschijnlijk wel interessant.

Condensatievocht in huis?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading