Heb je last van een vochtige kelder?


Een kelder is van nature bijzonder gevoelig aan vocht. Deze ruimte bevindt zich meestal volledig ondergronds en is door z’n koele aard moeilijker te ventileren. Een vochtige kelder is niet noodzakelijk problematisch, zolang je de situatie maar goed in de gaten houdt.

Een vochtige kelder kan uitgroeien tot een serieus vochtprobleem. Daarom is het zo belangrijk om de tekenen van een vochtige kelder snel op te merken. Overtollig vocht kan namelijk de structuur van je woning permanent beschadigen. Door een oogje in het zeil te houden, kan je dergelijke schade vermijden.

Merk je meerdere symptomen van een vochtige kelder op? Dan is het tijd om een vochtspecialist in te schakelen die de precieze oorzaak van probleem kan bepalen.

Een vochtige buitenmuur herkennen

Vraag nu je gratis expertise aan
Of bel gratis 0800 14 607

Bestrijd een vochtige kelder voorgoed met Murprotec

  • Tot 30 jaar garantie
  • Al 70 jaar ervaring
  • Vaste prijs
  • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap in de strijd tegen vocht in de kelder is een gedetailleerde en uitgebreide expertise van het vochtprobleem. Die expertise voeren we altijd gratis aan huis uit.

  1. Vraag online een gratis expertise aan

  2. We contacteren je zo snel mogelijk om een afspraak te maken

  3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert je vochtige kelder

  4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de bestrijding van vocht in de kelder

Wat is de oorzaak van een vochtige kelder?

Een vochtprobleem in de kelder komt niet uit het niets. Er is altijd een dieperliggend probleem dat aan de basis ligt. We zetten de 5 meest voorkomende oorzaken van een vochtige kelder op een rij:

grondwater in de kelder

1. Grondwater

Je kelder wordt volledig omringt door vochtige aarde. Het grondvocht oefent langs de zijkanten een enorme druk uit op de muren, waardoor vocht een weg vindt via zwakke plekken in de muren.

condensatie in de kelder

2. Condensatie

Condensatieproblemen zorgen vaak voor overlast in de kelder. Omwille van het simpele feit dat je de ruimte minder goed kan verluchten en ventileren dan andere kamers in je huis.  

Vocht langs de kimnaden

3. Kimnaden

Vaak zijn de kimnaden die de verbinding vormen tussen de keldervloer en de -muren niet 100% waterdicht. Water en vocht baant zich zo een naar binnen, met soms grote gevolgen.

Scheuren in de muren

4. Scheuren in de muren

Scheurtjes in de keldermuren of -vloeren kunnen ontstaan door ouderdom of onvoldoende onderhoud. Door deze scheurtjes is je kelder niet langer waterbestendig en zet je de deur open voor vocht.

Slechte drainage

5. Slechte drainage 

Een vochtige kelder kan je niet altijd tegenhouden. Een slecht geplaatste kelderdrainage kan de vochtafvoer beperken of vertoont soms zelfs lekken. Zo staat je kelder binnen de kortste keren opnieuw onder water. 

Ook een waterlek kan de oorzaak zijn van je vochtige kelder Is je kelder nat door een lekkende waterleiding of verstopte afvoer? Dan volstaat een vochtbestrijding niet. Ook het lek moet opgespoord en hersteld worden. Contacteer dan een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf zoals Aquadetect.

De gevolgen van een vochtige kelder

Helaas is een vochtige kelder meer dan een esthetisch probleem. Vocht in de kelder kan heel nadelig zijn om verschillende redenen. Zo wordt je kelder een onbruikbare ruimte in je huis en kunnen je spullen beschimmelen of beschadigd raken. Daarnaast tast een vochtige kelder de structuur van je woning aan, waardoor het in waarde daalt.

Bovendien kan het vocht uit je kelder zich verder verspreiden naar de rest van je woning. Maar ook de invloed op je gezondheid valt niet te onderschatten. Een vochtige kelder is namelijk een kweekvijver voor schimmels.

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon ongezonde lucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

beschadigde woning (icoon)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Een vochtige kelder pak je best direct aan

De kelder heeft van nature aanleg om eerder vochtig te zijn. Toch wil dit niet zeggen dat je vocht zomaar z’n gang moet laten gaan. Een vochtige kelder staat op niemands verlanglijstje. Je kelder lijkt misschien niet de ruimte waar je dagelijks uren wil vertoeven, maar een goed ingerichte kelder kan je woning enorm opwaarderen. Denk maar aan een functionele wasruimte, extra berging of (wo)man cave. Door je vochtige kelder niet te laten aanslepen vermijd je bovendien dat het vocht zich verder verspreid naar de rest van je woning.

Vermoed je last te hebben van een vochtige kelder?
Blijf dan niet bij de pakken zitten en onderneem actie!

Gratis expertise


Ontvang je gratis expertise

Een juiste vochtdiagnose is onmisbaar in de strijd tegen een vochtprobleem. Enkel zo kunnen we bepalen welke aanpak het beste antwoord biedt op jouw probleem. Dit doen we trouwens volledig gratis. Onze vochtspecialist komt bij jou thuis het vochtprobleem grondig analyseren. Dit onderzoek is essentieel om de oorzaak van je vochtige kelder te bepalen. Met deze informatie in de hand, bespreken we de mogelijke vochtbehandelingen die jouw vochtprobleem voltooid verleden tijd maken.

Is je vochtige kelder niet langer onschuldig? Vraag dan je gratis expertise aan en krijg advies op maat van je woning en vochtprobleem.

Gratis expertise
Een gezin speelt in de woonkamer.

Meer interessante artikels voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vocht in de kelder, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikels en nuttige tips en tricks.

Last van vocht in de kelder?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading