Opstijgend vocht: herkennen en behandelen

Opstijgend vocht, soms ook wel optrekkend vocht genoemd, is een vochtprobleem dat getypeerd wordt door problemen met de waterkering. Tijdens het bouwproces wordt er normaalgesproken een waterkering tussen de stenen geplaatst. Deze waterdichte laag beschermt je muren tegen grondvocht. Opstijgend vocht ontstaat meestal wanneer zich een probleem voordoet met deze waterkering.

Vooral oudere huizen krijgen hier vaak mee te maken, maar dat betekent niet dat nieuwbouwwoningen altijd gevrijwaard blijven. Ook vrijwel nieuwe huizen kunnen te maken krijgen met opstijgend vocht. In dat geval gaat het vaak om een verkeerd geplaatste waterkering of één die beschadigd raakte.


Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen:
Opstijgend vocht op de muur

Hoe kan je opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht kan zich op verschillende manieren uiten. Soms heel opvallend, soms juist goed verborgen. Vochtplekken tot op 1,5 meter boven de grond zijn het meest zichtbare symptomen. Daarnaast kan je het ook op andere manieren herkennen, zoals:

 • Loskomende of kromtrekkende plinten
 • Loshangend behang onderaan de muur
 • Afbladderende verf onderaan de muur
 • Hol klinkende pleisterwanden
 • Salpeter op de onderkant van je muur
 • Een anders onverklaarbare muffe geur
 • Schimmels op de muren 
 • Afbrokkelend pleisterwerk  

Opstijgend vocht kan zich zowel uiten op je binnen- als buitenmuren uiten. Let dus ook buiten op voor mogelijke signalen van vocht aan je buitenmuren.  

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Of bel gratis 0800 14 607

Geef opstijgend vocht geen kans met de nummer 1 vochtexpert in Europa

 • Tot 30 jaar garantie
 • Al 70 jaar ervaring
 • Geen onverwachte kosten
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

Een correcte vochtdiagnose is essentieel wanneer je te maken hebt met een vochtprobleem. Enkel zo kan je bepalen welke behandeling je nodig hebt. Onze experten komen gratis langs om de oorzaak vast te stellen.

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. We leggen zo snel mogelijk telefonisch een afspraak vast 

 3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de behandeling van het opstijgend vocht.

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht ontstaat in de kelder of op het gelijkvloers. Er kunnen meerdere zaken aan de basis liggen. Wanneer je muren niet 100% waterdicht zijn of wanneer je waterkering het laat afweten, kan grondwater stelselmatig doordringen in je fundering en in je muren trekken.  

voor en na een behandeling tegen opstijgend vocht voor en na een behandeling tegen opstijgend vocht

Voor

Na

Toch zijn er een aantal oorzaken erg typerend voor opstijgend vocht in huis:

 • Opstijgend vocht door de afwezigheid van kelderbekuiping
  Een goede kelderbekuiping zorgt ervoor dat grondwater je huis niet kan binnendringen. Oudere woningen hebben vaak een minder sterke kelderbekuiping waardoor de kans op vochtproblemen stijgt.
 • Opstijgend vocht door het ontbreken van de waterkering
  Wanneer je woning geen waterkering van asfaltpapier of DPC-folie (Damp Proof Course) heeft of de waterkering beschadigd is geraakt, zet je de deur op een kier voor optrekkend vocht.
 • Opstijgend vocht door het gebrek aan spouwmuren  
  Tegenwoordig worden spouwmuren in nieuwbouwwoningen ook voorzien van een waterkering, zo is de kans groter dat optrekkend vocht dat zich via de buitenmuren een weg naar binnen probeert te vinden, bot vangt.    
 • Opstijgend vocht door overbruggingen
  Overbruggingen zijn een belangrijke factor in het ontstaan van opstijgend vocht. Wanneer het pleisterwerk van de muur onder de waterkering komt, kan dit als brug fungeren voor vocht.
 • Opstijgend vocht door onvoldoende ventilatie
  Onvoldoende ventilatie, kan condensatie veroorzaken. Hoe langer het probleem aanhoudt, hoe groter de kans dat het vochtprobleem zich verder zet en ook op hogere niveaus in je woning

 

Waarom is het belangrijk opstijgend vocht aan te pakken?

Vocht toont geen genade. Het zet zich als een wervelwind door en tast ondertussen links en rechts je woning aan. Zo lang opstijgend vocht z’n gang kan gaan, blijft de schade zich opstapelen. De gevolgen kunnen groot zijn. Bij de ene blijft het misschien ‘beperkt’ tot een muffe geur, in andere gevallen tast het de constructie van je huis aan. Zowel de structuur van je woning als je gezondheid lopen dus gevaar. Het zou niet de eerste keer zijn dat een aanslepend vochtprobleem zorgt voor allergieën, hoofdpijn of luchtwegeninfecties.  

Is je woning goed geïsoleerd? Dan kan opstijgend vocht je isolatie op lange termijn beschadigen. Met het gevolg dat de positieve effecten van een beter geïsoleerd huis op je energiefactuur tot vervlogen tijden behoren. Terwijl je energiefactuur de hoogte in vliegt, daalt geleidelijk aan de waarde van je huis. Want een huis met vochtproblemen is een pak minder aanlokkelijk voor potentiële kopers dan een kerngezond huis.  

Opnieuw behangen, schilderen of pleisteren zonder het probleem bij de bron aan te pakken, is nutteloos. Het is zelfs weggesmeten geld, want die nare vochtplekken, keren na verloop van tijd gewoon terug.  

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon ongezonde lucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Hoe bestrijden we opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan je op verschillende manieren bestrijden. Welke techniek het best is om jouw vochtprobleem op te lossen, hangt af van de aard van het probleem. Een bepalende factor is bijvoorbeeld of het grondvocht zich al dan niet via de kelder een weg naar binnen weet te banen. Je kan je kelder onder handen nemen of je muren laten injecteren om zo je muren te behandelen met een waterafstotende emulsie.

Gratis expertise
 

Muren injecteren

Met een vochtwerende emulsie injecteren we je binnenmuren tegen opstijgend vocht. Deze wordt een harde, waterafstotende laag zodra die in aanraking komt met vocht.

Meer over muren injecteren
 

Muren onderkappen

Bij het onderkappen van je muren wordt een deel van de gevelstenen verwijderd. Vervolgens plaatst men in een nauwe gleuf een nieuwe, fysieke waterkering.

Meer over muren onderkappen
 

Kelderdrainage

Opstijgend vocht dat via de kelder komt kan mogelijks verholpen worden met behulp van een kelderdrainage. Hierbij voeren we het vocht af via een systeem van  kanalen en noppenmembranen.

Meer over kelderdrainage
 

Kelderdichting

In sommige gevallen is een kelderdichting de meest aangewezen oplossing. De keldermuren worden voorzien van een waterdichte epoxymortel die de ruimte beschermt tegen vocht.

Meer over kelderdichting

In 4 stappen een einde maken aan opstijgend vocht

Icoon klembord (geel)
1

Gratis expertise

Een vochtexpert komt langs om de nodige metingen uit te voeren en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon werfleider (geel)
3

Definitieve vochtbehandeling

Onze experten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Icoon checklist (geel)
4

Controle na de werken

Na de werkzaamheden komen we nog eens langs om te controleren of alles goed verlopen is.

Kan je opstijgend vocht zelf behandelen?

Opstijgend vocht behandelen is geen klus die je eventjes snel klaart. Het is een secuur werk waardoor je je beter laat bijstaan door een professional. Het begint namelijk al bij een correcte analyse van het probleem. Met een verkeerde diagnose zijn al je inspanningen en vochtbehandelingen voor de vuilbak.  

Bovendien zijn veel methoden die je in de doe-het-zelfzaak vindt op basis van chemische stoffen. Dat is potentieel gevaarlijk voor je gezondheid.  

Reken daarom op een expert zoals Murprotec. Wij beschikken over de kennis, ervaring en juiste apparatuur om de oorzaak te bepalen en het vocht effectief te bestrijden.

Gratis expertise

Meer interessante artikels

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding, opstijgend vocht en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikels en nuttige tips en tricks.

Last van opstijgend vocht in huis?

Vochtexpert analyseert vochtprobleem

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading