Vochtproblemen in huis: dit wil je weten

Heeft je woning last van een vochtprobleem? Je bent niet alleen. Want uit onderzoek van Steunpunt tot bestrijding van armoede blijkt dat maar liefst 1 op 5 Belgische woningen kampt met een vochtprobleem. Het zijn hallucinante cijfers want niemand zou in een vochtig huis moeten wonen.

Een vochtprobleem in huis brengt op lange termijn heel wat problemen met zich mee. Denk maar aan de impact op je gezondheid en je woning zelf. Hoe sterk een vochtprobleem je leven beïnvloedt, hangt af van de aard en de grootte van het probleem.

Om de impact zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om een vochtprobleem in huis niet te laten aanslepen, maar zo snel mogelijk aan te pakken.

Vraag je gratis vochtanalyse aan

 

We beantwoorden de belangrijkste vragen:

Illustratie van huis geeft de verschillende vochtproblemen in huis weer.
 
 

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Of bel gratis 0800 14 607

Laat het vochtprobleem vaststellen door een vochtexpert

 • Tot 30 jaar garantie
 • Al 70 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap in definitieve vochtbestrijding is een gedetailleerde en uitgebreide analyse van het vochtprobleem. Die expertise voeren we altijd gratis aan huis uit.

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. We leggen zo snel mogelijk telefonisch een afspraak vast 

 3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor het vochtprobleem

De verschillende soorten vochtproblemen die je huis kunnen teisteren

 • Opstijgend vocht

Het meest voorkomende vochtprobleem in huis is opstijgend vocht. Het wordt veroorzaakt door grondwater dat optrekt in de muren van je huis. Het poreuze metselwerk zuigt zich vol met water, waardoor het grondvocht steeds hoger in de muren dringt.

Dit probleem merk je dus vooral aan de onderkant van je binnenmuren op het gelijkvloers. De muren zijn er vochtig, er verschijnen mogelijks schimmels of andere nare verschijnselen.

Murprotec pakt dit vochtprobleem aan door de binnenmuren te injecteren met een vochtwerend product, ontwikkeld in onze eigen laboratoria.

Meer over opstijgend vocht

 • Condensatievocht

Condensatie is een vochtprobleem dat voornamelijk veroorzaakt wordt door menselijke activiteit. Vochtige lucht die ontstaat door te koken of te douchen bijvoorbeeld, condenseert op koele oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds en laat waterdruppels achter.

Dit vochtprobleem merk je vooral op in vochtigere ruimtes, zoals de keuken, de badkamer of de wasplaats. Slechte ventilatie leidt op termijn tot tal van onaangename gevolgen.

Murprotec heeft een luchtbehandelingssysteem ontworpen om definitief komaf te maken met condensatieproblemen.

Meer over condensatievocht

 • Doorslaand vocht

Doorslaand vocht of regendoorslag is nog een vochtprobleem waar veel woningen mee te kampen hebben. Bij hevige regen dringt het water door beschadigingen in de gevel naar binnen, soms zelfs door de spouwmuur tot in je binnenmuren.

Om doorslaand vocht te bestrijden, gaat Murprotec in eerste instantie de buitenmuren impregneren. Met een beschermingslaag in je gevel maak je voorgoed komaf met dit vochtprobleem.


Meer over doorslaand vocht

 • Te hoge luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis bepaalt in grote mate de kwaliteit van onze binnenlucht. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid hoger is dan 70%, is de lucht in je woning te vochtig. Te vochtige lucht wordt meestal pas opgemerkt wanneer condensatie op de ramen zichtbaar wordt.

Wij bij Murprotec ontwikkelden een eigen luchtbehandelingssysteem om de toevoer van verse lucht en de afvoer van “luchtafval” te garanderen.


Meer over een te hoge luchtvochtigheid

 • Waterlek

Waterlekken of lekkages, hoe klein ook, zorgen na een tijdje voor ernstige vochtproblemen in huis. Een druppelende waterleiding, gebroken dakpan of gescheurde afvoerbuis hebben vaak al heel wat schade aangericht aan je muren, vloeren of plafonds voordat je het lek opmerkt.

Een lek opsporen is niet altijd makkelijk. Buizen zitten vaak verstopt in de muren, en de plaats waar de vochtplek verschijnt op je muur, is niet noodzakelijk de plaats waar het lek zich bevindt. Bovendien worden vochtproblemen wel eens verward met een waterlek, waardoor vlijtige doe-het-zelvers onnodig kap- en breekwerk verrichten in hun woning.

Contacteer Aquadetect

 • Heb je een vochtprobleem in de kelder?

Een kelder is een grote meerwaarde aan je woning. Tenminste als je kelder niet met een vochtprobleem kampt. Vocht in de kelder is geen uitzondering, zowat 1 op de 10 woningen krijgt ermee te maken. Vaak is één vochtprobleem of, als je pech hebt, een combinatie van verschillende vochtproblemen de spelbreker.

Meer over vocht in de kelder

Meerdere vochtproblemen in huis

Soms zit het echt niet mee en dan wordt je huis geplaagd door meerdere vochtproblemen. Met de juiste bestrijdingen kan je het vocht een halt toeroepen. De eerste stap is een grondige analyse van het vocht in je woning. Bij Murprotec doen we deze analyse trouwens helemaal gratis. Onze vochtexpert komt bij je langs en voert de nodige metingen uit om de aard van het probleem te bepalen. Op basis van deze bevindingen kan de meest geschikte strategie bepaald worden om het vocht definitief te stoppen.

Ik wil een gratis expertise
Een vochtprobleem in huis is zichtbaar op de muur.

Interessante artikels voor jou

Wil je graag meer te weten komen over de verschillende vochtproblemen in huis, de vele gevolgen van vocht? Of ben je op zoek naar handige tips en tricks? Dan hebben we heel wat artikels die jou kunnen interesseren.

Last van een vochtprobleem in huis?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading