Terug naar overzicht

Waar of niet waar: over vocht en de gevolgen voor de gezondheid

16/11/2020
vocht en gezondheid

Je weet wel dat vocht in een woning gevolgen heeft voor de gezondheid van de bewoners. Maar weet je ook hoe ver die gevolgen voor de gezondheid kunnen gaan? Ga je er op de juiste manier mee om? Test je kennis met onze ‘waar of niet waar’!

Test je kennis over vocht en de gevolgen voor de gezondheid.

Door schimmels te verwijderen voorkom je gezondheidsproblemen

Schimmels verwijderen

NIET WAAR. Door te wrijven om de vlekken van schimmels te verwijderen, stel je je bloot aan risico’s. Sterker nog, wanneer je over de schimmels wrijft, komen er sporen vrij in de lucht die je inademt. Deze sporen zijn schadelijk voor het lichaam. Wanneer je bezig bent om de schimmels te verwijderen, verhoog je dus de blootstelling aan deze schadelijke stoffen. Je kan ook allergieën ontwikkelen of ademhalingsproblemen.

Je kan zelf aan de slag om schimmels te verwijderen, maar gebruik dan zeker handschoenen en een masker tijdens het schoonmaken en verlucht de ruimte. Houd hierbij in gedachten dat het verwijderen van schimmels het probleem nog niet oplost. De schimmels komen namelijk terug. Totdat het probleem wordt behandeld door een professional, is je gezondheid in gevaar.

Kinderen zijn gevoeliger voor vocht

De gevolgen van vocht voor de gezondheid van kinderen

WAAR. Kinderen zijn net als ouderen meer vatbaar voor het ontwikkelen van allergieën wanneer zij blootgesteld worden aan vocht of verontreinigende stoffen in huis. Daarom is het nodig om vooral bij kinderkamers oplettend te zijn. Het is noodzakelijk om deze minimaal 10 minuten per dag te verluchten, het bed 1 keer per week te verschonen en de kamer niet te veel te verwarmen (19°C is ideaal).

Wanneer je kind allergische symptomen vertoont of een ademhalingsziekte heeft, laat je dan goed informeren over de staat van je woning. Condens, schimmels of zelfs mijten kunnen hevige allergieën veroorzaken bij het kind.

10 minuten verluchten per dag is het hele jaar door nodig

Uw woning luchten

WAAR. Om de lucht gezond te houden, is het noodzakelijk om minimaal 10 minuten per dag te verluchten, zelfs in de winter. Maar let op: om de lucht volledig te vernieuwen, moet je je aanpassen aan de periode van het jaar. Omdat de buitenlucht in de zomer bijvoorbeeld warmer is, zijn er ongeveer 20 tot 25 minuten nodig om de lucht te verversen.

Denk er ook aan om de vochtige ruimtes regelmatig te verluchten: na elke keer dat je de badkamer hebt gebruikt, de was hebt gedaan of hebt gekookt. 

Het bed verschonen is voldoende om mijten te verdelgen

Het bed verschonen om de mijten te doden

NIET WAAR. Om de mijten te verdelgen die in de lakens zitten, is het aanbevolen om deze op 60° te wassen om alle sporen van hun verblijf uit te wissen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ontwikkelen mijten zich niet alleen in je bed, maar ook in stoffen en stoffige omgevingen. Mijten zijn daar niet toevallig; ze houden van warmte en vocht.

Om mijten te verdelgen is het goed om elke 2 dagen te stofzuigen en dan vooral aandacht te besteden aan tapijt. Stof je meubels af met behulp van een natte doek. Knuffels kunnen een nacht (in een plastic zak) in de diepvries worden geplaatst om alle mijten te doden. Daarna kan je ze wassen. Houd de temperatuur in de kamers rond de 19° en verlucht ze tenminste 1 keer per dag om de lucht in de ruimte te verversen.

Een gezondheidsprobleem kan niet erger worden

Gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door vocht

NIET WAAR. Een allergie of ademhalingsziekte die veroorzaakt wordt door een vochtprobleem kan samen met het probleem zelf groter worden. Een lichte allergie kan een chronische ziekte worden wanneer de vochtigheid erger wordt. Daarom is het belangrijk om een vochtprobleem meteen na het ontdekken ervan te behandelen.

Gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door vocht kunnen leiden tot slaapproblemen en huidproblemen, maar ook tot chronische bronchitis en astma. Volgens het CIRC, het Internationale Centrum voor Kankeronderzoek, kunnen schimmels zelfs verschillende vormen van kanker veroorzaken.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading