Schimmels op muren: dit moet je weten

Schimmels op muren zijn een slecht teken. Het wijst zonder twijfel op een vochtprobleem, want in een gezonde woning komen schimmels niet voor. Schimmel op de muur is zelden het eerste signaal van vocht. Meestal betekent het dat vocht al een tijdje op de achtergrond sluimert.

Wat is de oorzaak van schimmels op muren?

Waar schimmel is, is vocht en onvoldoende luchtcirculatie. Schimmels op muren groeien het best in een warme omgeving met weinig verluchting en een hoog vochtgehalte. Het is de ideale voedingsbodem voor schimmels in huis.  

Vochtproblemen verhogen het risico op schimmel op muren of andere plekken in huis. Ze verhogen de vochtigheid van de lucht en houden je muren vaak gegijzeld met vocht.


Deze vochtproblemen leiden vaak tot schimmelgroei op muren:

Schimmels op muren
Opstijgend vocht op de muur

Opstijgend vocht

Wanneer je muren grondvocht opnemen en daardoor vochtig blijven, vormen ze de ideale grondstof voor schimmelgroei.

Meer over opstijgend vocht
Waterdruppels op het raam

Condensatievocht

Condensatie komt voor op ruiten, maar ook op muren. Deze vochtophopingen kunnen ervoor zorgen dat schimmels zich ontwikkelen.

Meer over condensatievocht
Vochtige buitenmuur

Doorslaand vocht

Een gevel die vocht opneemt en daardoor te lang vochtig blijft, is een broeihaard voor schimmel. Soms is het zelfs binnen te merken.

Meer over doorslaand vocht
Een lekkende leiding

Lekkage

Een klein lek in een leiding kan soms maanden aanslepen zonder dat je er iets van merkt, met soms schimmels op muren tot gevolg.

Contacteer Aquadetect


 

Hoe kan je schimmels op muren tegengaan?  

Om schimmels voorgoed te laten verdwijnen, moet je eerst achterhalen welk vochtprobleem ervoor zorgt dat ze opduiken in je huis. Als je de oorzaak aanpakt en voor een goede luchtcirculatie zorgt, ben je in de toekomst beschermt tegen nieuwe schimmelvorming.  

Schimmels op muren behandelen blijft niet bij het schoonmaken van de schimmelplekken. Neem hiervoor voorzorgsmaatregelen, zoals handschoenen en een mondmasker. Zo bescherm je jezelf tegen heel wat schadelijke stoffen.  

Afhankelijk van het vochtprobleem is er een gepaste vochtbestrijding:

CTA van Murprotec

Luchtbehandeling

Onze luchtbehandelingssystemen, zowel de CTA als de XTRair, zorgen ervoor dat condensatievocht geen kans krijgt en zich niet verder kan ontwikkelen tot schimmels.

Meer over luchtbehandeling

Muren worden geïnjecteerd

Muren injecteren

Bij muurinjecties wordt een vochtwerende emulsie in de muren gespoten waardoor de behandelde muren geen grondvocht meer opnemen.

Meer over muren injecteren

Gevel wordt geïmpregneerd

Gevel impregneren

Bescherm je buitenmuren door je gevel te impregneren. Je behoudt het originele karakter van je gevel én beschermt je muur tegen vuil, vocht en schimmelvorming.

Meer over gevel impregneren

Kelder wordt vochtvrij gemaakt

Kelder waterdicht maken

Door je kelder opnieuw vochtvrij te maken kan je schimmelvorming in de toekomst tegengaan. Afhankelijk van de situatie heb je nood aan een kelderdrainage of -dichting.

Meer over kelder waterdicht maken

Combineer de gepaste vochtbestrijding altijd met een luchtbehandeling geschikt voor je woning. Zo vermijd je dat schimmels in de toekomst zich vestigen in je huis.

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Of bel gratis 0800 14 607

Bestrijd schimmels op muren met behulp van de juiste vochtbehandeling

 • Tot 10 jaar garantie 

 • Meer dan 70 jaar ervaring 

 • Geen onverwachte kosten 

 • Persoonlijke service 

Hoe gaan we te werk? 

Voor je schimmels van muren kan verwijderen, is het essentieel dat je het onderliggende vochtprobleem aanpakt. Anders sta je binnen de kortste keren opnieuw schimmels van je muren te kuisen. Onze uitgebreide gratis expertise geeft meer inzicht in het probleem waardoor onze vochtexpert jou gericht advies kan geven.

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

 3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat

Soorten schimmels op muren

Er zijn tal van schimmels die op onze muren kunnen voorkomen. Denk maar aan zwarte, groene, roze, oranje en witte schimmels. Voor je ze kan verwijderen is het belangrijk om te weten met welke soort je te maken hebt.

 • Zwarte schimmel in huis

Zwarte schimmel is een vaak voorkomende in huizen. De zwarte schimmel is te herkennen aan de zwarte stipjes en donkere vlekken op de muren of plafonds. Zwarte schimmel ontstaat voornamelijk door een slechte ventilatie, een gebrekkige afzuiging of andere onderliggende vochtproblemen.

Dat zwarte fungus zo vaak voorkomt, betekent niet dat de schimmel niet gevaarlijk is. Integendeel, wanneer je te lang wordt blootgesteld aan zwarte schimmels zal dit gevolgen hebben voor je gezondheid.

 • Roze schimmel in huis

De roze schimmel, ook gekend als serratia marcescens, is eigenlijk meer een bacterie dan een schimmel en is zeer schadelijk. De roze schimmel kan ook andere kleurschakeringen aannemen zoals, rood-roze, roze-oranje. Laat je dus niet om de tuin leiden.  

Deze soort wordt getypeerd door z’n voorliefde voor natte, vochtige en donkere plaatsen. Denk daarbij vooral aan douches, badkuipen, tegelvoegen en wastafels. Je kan ook behoorlijk ziek worden door de aanwezigheid van een roze schimmel. Bovendien is de roze schimmel ook erg gevaarlijk voor huisdieren.

 • Groene schimmel in huis

Er bestaan verschillende soorten groene schimmels: aspergillus en cladosporium. Hun gemene deler? Ze zijn groenkleurig en je wilt geen van allen in je huis.

 • Aspergillus

De aspergillus komt vaak voor in het dagelijks leven. Deze voedt zich met suiker en zetmeelrijk voedsel

 • Cladosporium

De cladosporium is één van de meest voorkomende groene schimmels. Deze nestelt zich zowel op levend als dood plantmateriaal en is het hele jaar door aanwezig in de buitenlucht. De concentratie van groene schimmel piekt vaak in de zomer. De gevolgen binnen zijn afhankelijk van de buitenlucht en de aanwezigheid van planten in huis.

 • Oranje schimmel in huis

De oranje schimmel verschilt qua textuur van de andere schimmelsoorten. In tegenstelling tot de groene, zwarte, witte en roze heeft de oranje schimmel een slijmerige, sponsachtige consistentie. Ze ontstaan in vele gevallen door een te hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van veel hout. 

 • Witte schimmel in huis

De witte schimmel houdt van een natte en muffe omgeving. Planten, stof, voedsel, gipsplaten, hout, tapijt… het zijn z’n favoriete plekken. Deze schimmel is moeilijk op te merken omdat ze in het begin bestaat uit hele kleine witte puntjes, haast onzichtbaar voor het blote oog. Pas na verloop van tijd merk je grotere schimmelplekken op.

Waarom pak je schimmels op de muren best direct aan?

Wanneer schimmels op muren zichtbaar worden, betekent dit dat het vochtprobleem al een hele tijd aan de gang is. Gedurende geruime tijd heeft het vochtprobleem dus al de kans gekregen om zich te manifesteren en mogelijks zelfs ongezien te verspreiden naar andere ruimtes in je woning. Schimmel op muren en vocht in het algemeen zijn niet gezond. Je kan ze het best zoveel mogelijk vermijden of zo snel mogelijk bestrijden wanneer je er toch mee te maken krijgt.  

Last van schimmels op muren? Onderneem dan snel actie!

Gratis expertise

Zo gaan we te werk

Icoon klembord (geel)
1

Gratis expertise

Onze experten komen bij je langs om de nodige vochtmetingen uit te voeren en het probleem tot op de bodem te analyseren.  

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Op basis van onze analyse bepalen onze vochtexperten welke vochtbehandeling het probleem definitief zal oplossen. 

Icoon werfleider (geel)
3

Definitieve vochtbehandeling

Onze experten komen op de afgesproken datum bij je langs om het vocht definitief aan te pakken.  

Icoon checklist (geel)
4

Controle na de werken

Na de werkzaamheden komen we nog eens langs om te controleren of alles goed verlopen is. 

Kan je schimmel op muren zelf behandelen?

Je kan zelf schimmel op muren verwijderen. Maar het schoonmaken van je muren is echter niet voldoende. Hun aanwezigheid is een symptoom van een dieperliggend probleem: vocht. Door de schimmelvlekken weg te poetsen, haal je tijdelijk de zichtbare gevolgen weg, maar achterliggend blijft het vochtprobleem.

Meer interessante artikels voor jou

Als je meer wil weten over de gevolgen van vocht of hoe je deze kan bestrijden? Dan zijn deze artikels zeker iets voor jou.  

Wil je komaf maken met vocht?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading